Ciasto makowo-kokosowe z delicjami

4.47 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto trochę pracochłonne, ale idealne połączenie maku i kokosu oraz delicji i galaretki zachwyci niejednego miłośnika ciast.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    10 dkg mąki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowo-kokosowe:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    pół szklanki suchego maku
    15 dkg wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    5 żółtek
    25 dkg margaryny

    Dodatkowo:
    30 dkg delicji
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.


    .Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.
  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 2. Ciasto makowo-kokosowe: białka oddzielamy od żółtek, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy suchy mak, kokos, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 4. Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, dajemy ciasto makowo-kokosowe, rozsmarowujemy pozostały krem.
  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 5. Na kremie układamy delicje .
  • Ciasto makowo-kokosowe z delicjami 6. Zalewamy tężejącą galaretką. i dajemy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować