Ciasto makowo jabłkowe

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe niedzielne ciasto dla smakoszy słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 żółtka,
    Masa makowa 850g
    Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, galaretka cytrynowa, 1 łyżeczka żelatyny
    Masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,, 1 kostka masła lub margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto makowo jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wkładka makowa 1. Ciasto zagnieść ze wszystkimi składnikami, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę, przykryć masą makową.(Dałam z puszki 850g) Drugą część rozwałkować, pokroić na paski, zrobić kratkę na masie makowej. Piec ok 55 min 180 stopni.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć aż sok odparuje, dodać suchą galaretkę, żelatynę. Wymieszać dokładnie. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Z mleka, cukru, żółtek, mąki, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • wierzch herbatnikowy 4. Przełożyć ciasto: Na ciasto makowe wyłożyć jabłka, masę budyniową, ułożyć herbatniki, polać polewą.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi gotowych mas makowych, może taką wykonać samemu.przepis: 1 i 1/2 szkl mielonego maku, 5 dag marmolady,5dag rodzynek, 20 dag cukru kryształu,2 łyżki masła, 5 jajek, orzechy skrojone, 3 łyżki miodu. Masło roztopić, dodać żółtka i pozostałe składniki. z białek ubić pianę i połączyć z makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować