Ciasto makowo-gruszkowe

0 (0 ocen)

Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniałe połączenie smaków, idealne ciasto na przywitanie jesieni.

Składniki:

  • 100 g margaryny
    6 szt jajek
    1 szk cukru
    2 szk mąki pszennej
    1 szk mielonych orzechów laskowych
    3 łyżki mielonego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    migdały płatki do posypania
    2 łyżki przegotowanej wody
    cukier puder
    4 szt gruszki

Ciasto makowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut w 180 st.

Komentarze

Podobne przepisy