Ciasto makowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak namoczyć na kilka godzin, sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać dokładnie z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć. Masę wylać na blachę (20x35cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt z 4 jaj: białka ubić z cukrem, połączyć z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na masę makową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przekręcić tak, aby na wierzchu był mak.
2.Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać orzechy i gotować kilka minut ciągle mieszając. Masę orzechową wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Pod koniec ucierania można dodać pół kieliszka spirytusu. Gotową masę rozsmarować na cieście i udekorować wedle uznania. Smacznego :)
Komentarze