Ciasto makowo-orzechowe

4.48 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie smaków :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 30 dkg maku,
    15 dkg cukru pudru,
    5 jaj,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    biszkopt:
    4 jaja,
    1/2 szklanki cukru kryształu,
    3/4 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
    masa:
    25 dkg zmielonych orzechów włoskich,
    1 szklanka mleka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 kostka masła,
    Polewa
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto makowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowo-biszkoptowe 1. Mak namoczyć na kilka godzin, sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać dokładnie z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć. Masę wylać na blachę (20x35cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt z 4 jaj: białka ubić z cukrem, połączyć z żółtkami i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na masę makową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto przekręcić tak, aby na wierzchu był mak.
  • Ciasto makowo-orzechowe 2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać orzechy i gotować kilka minut ciągle mieszając. Masę orzechową wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzone orzechy. Pod koniec ucierania można dodać pół kieliszka spirytusu. Gotową masę rozsmarować na cieście i udekorować wedle uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa orzechowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować