Ciasto makowe ze smażonymi śliwkami pod śmietanką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój kolejny pomysł, który wpadł mi do głowy podczas wędrówek po szufladach zamrażarki. Porcje zamrożonego, uprzednio sparzonego i zmielonego maku, wielka ilość śliwek węgierek, a w lodówce śmietana 30%. I powstało coś naprawdę fajnego w smaku. Bardzo polecam to ciasto!!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    150g cukru pudru
    400g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    2 łyżki mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śliwkowa:
    1000g śliwek (mogą być mrożone)
    4 – 5 łyżek cukru
    2 galaretki wiśniowe
    1 budyń waniliowy
    szczypta cynamonu
    1 szklanka wody

    Masa śmietanowo – kokosowa:
    330 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek kokosu
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Masa śmietanowo - cytrynowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe ze smażonymi śliwkami pod śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Przekroić na dwie części.
  • 2.
    Masa śliwkowa: Śliwki rozmrozić, za pomocą blendera zrobić z nich mus, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, do odparowania części płynu. Należy dość często mieszać. Po tym czasie dodać galaretki w proszku, gdy się rozpuszczą, wlać rozrobiony w wodzie budyń. Zagotować wszystko razem, dosłodzić do smaku i posypać cynamonem. Gorącą masę przełożyć na pierwszą część ciasta ostudzić.
  • 3. Masa śmietanowo – kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać ¼ szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na zimne śliwki, nałożyć ciasto makowe.
  • 4. Masa śmietanowo - cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać lekko tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na ciasto makowe, dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śliwki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować