Ciasto makowe z kremem jabłkowo-budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Krem jabłkowo – budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe zagotować. Jajka utrzeć z cukrem kryształem na puszysty kogel – mogel, dodać obie mąki i odlane mleko. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i jabłka. Wsypać cynamon, dokładnie utrzeć mikserem. Gotową masę wyłożyć na zimne ciasto, ułożyć herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.
Komentarze