Ciasto makowe z gotowanymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 szkl. maku
    4 jajka
    1 kostka margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    15 dkg orzechów włoskich krojonych
    10 dkg masła/margaryny
    1/2 szkl. mleka
    20 dkg cukru

    forma 30x25

Ciasto makowe z gotowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu margarynę ucieramy razem z cukrem i żółtkami, dodajemy mak (nie mielony), mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 20 min. (do suchego patyczka).
  • Ciasto makowe z gotowanymi orzechami 2. Orzechy siekamy i w rondlu razem z masłem, mlekiem i cukrem (od momentu zagotowania) dusimy około 20 min. Gorące wylewamy na ciasto Studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy