Ciasto makowe z bakaliami

4.48 (150 ocen)

Aromatyczne, wilgotne i pełne bakalii. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takiego pysznego makowca.

Składniki:

  • 1 szklanka maku
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki tortowej
    2 szklanki mleka
    olejek migdałowy
    7 łyżek wrzącej wody
    50g rodzynek
    40g orzechów włoskich
    30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    30g płatków migdałowych
    czekolada deserowa (100g)

    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sparz bakalie 1. Mak zalać wrzącym mlekiem i parzyć przez 3-4 godz. Orzechy obrać i pokruszyć na małe kawałki.(3 orzechy zostawić do dekoracji). Rodzynki, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową sparzyć, osączyć i osuszyć.
  • zmiel mak 2. Po 3-4 godz.mak osączyć na sitku i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia.
  • połącz mak z mąką i proszkiem do pieczenia 3. Do maku dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą Wlać wrzącą wodę, wymieszać.
  • zmiksuj żółtka z cukrem 4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać.
  • pianę połącz z masą 5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
  • do masy doadaj bakalie 6. Na koniec dodać wszystkie bakalie i kilka kropel zapachu migdałowego, połączyć.
  • gotowe ciasto 7. Tortownicę o śr.22 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec ok.50-60 minut w 175 st. Wystudzić.
    Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą i ułożyć połówki orzechów.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować