Ciasto magistra

5 (159 ocen)

Bardzo efektowne ciacho, które jest bardzo smaczne. przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się dość skomplikowany, ale wystarczy trzymać się przepisu, a na pewno efekt przerośnie wasze oczekiwania.

Składniki:


  • Biszkopt jasny:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki krupczatki
    4 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt różowy:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    ½ szkl mąki krupczatki
    Kisiel różowy
    4 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    3/4 szkl mąki krupczatki
    2 łyżki kakao
    4 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    ½ l mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    3 żółtka
    20 dkg masła

    Masa z galaretką:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    ¾ szkl. wody

    Masa z Nutellą:
    35 dkg kremu nutella
    1 listek wafla

    Masa z bitej śmietany:
    ½ l kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto magistra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier ,żółtka, olej, ocet, mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec ok. 20 min w temp. 180* C. Wymiary mojej blaszki to: 20x31.
  • 2. Biszkopt różowy:
    Robimy tak samo jak biszkopt biały tylko część mąki zastępujemy czerwonym kisielem.
  • 3. Biszkopt ciemny:
    Robimy tak samo jak biszkopt biały tylko do mąki dodajemy kakao
  • 4. Masa z galaretką:
    Sok z owoców odlać, dodać wodę, rozpuścić galaretki wg. Przepisu. Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki.
  • 5. Masa z nutellą:
    Nutellę rozgrzać na parze wodnej, dodać pokruszony wafel. Wymieszać.
  • 6. Masa z bitej śmietany:
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejące galaretki rozpuszczone w 2 szkl. wody.
  • 7. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt jasny- masa z nutellą- biszkopt różowy- masa budyniowa- ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch przez sitko oprószyć kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować