Bardzo efektowne ciacho, które jest bardzo smaczne. przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się dość skomplikowany, ale wystarczy trzymać się przepisu, a na pewno efekt przerośnie wasze oczekiwania.
Ciasto magistra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ,żółtka, olej, ocet, mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec ok. 20 min w temp. 180* C. Wymiary mojej blaszki to: 20x31.
2.Biszkopt różowy:
Robimy tak samo jak biszkopt biały tylko część mąki zastępujemy czerwonym kisielem.
3.Biszkopt ciemny:
Robimy tak samo jak biszkopt biały tylko do mąki dodajemy kakao
4.Masa z galaretką:
Sok z owoców odlać, dodać wodę, rozpuścić galaretki wg. Przepisu. Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki.
5.Masa z nutellą:
Nutellę rozgrzać na parze wodnej, dodać pokruszony wafel. Wymieszać.
6.Masa z bitej śmietany:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejące galaretki rozpuszczone w 2 szkl. wody.
7.Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny- masa z nutellą- biszkopt różowy- masa budyniowa- ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch przez sitko oprószyć kakao
Komentarze