ciasto maxi king bez pieczenia

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

wspaniałe ciasto z herbatnikami, karmelem, orzechami

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

    -1 opakowanie herbatników maślanych 400g
    -1/2 opakowania słonych krakersów-lub 1 małe opakowanie
    -250 g krówek (lub pół puszki masy krówkowej)
    -2,5-3 szkl mleka w proszku -nie granulowanego
    -1 szkl mleka
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżki cukru waniliowego
    -1,5 kostki margaryny , lub 2 kostki jeśli używacie krówek a nie masy krówkowej
    -polewę czekoladową
    -zmielone orzechy włoskie 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maxi king bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy folią aluminiową i dno wykładamy herbatnikami maślanymi.

    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.

    Wszystko mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru.

    Studzimy.
  • 2. Jeśli używamy krówek to:
    krówki dajemy do garnka, dodajemy pół kostki margaryny i wszystko roztapiamy i mieszamy.


    jeśli używamy gotowej masy krówkowej pomijamy ten krok
  • 3. Gdy mleko wraz z cukrami ostygnie, rozpoczynamy przygotowanie masy mlecznej.

    Do miski dajemy 1,5 kostki margaryny w temperaturze pokojowej.
    Margarynę ucieramy na gładką , pulchną masę.
  • . 4. następnie dodajemy powolutku ostudzone mleko.

    Nic się nie martwcie jeśli pod koniec dodawania mleka masa będzie wyglądać "dziwnie", po dodaniu mleka w proszku będzie idealna.

    Na koniec dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy.
  • masa 5. gotowa masa mleczna
  • . 6. Połowę masy mlecznej dajemy na herbatniki.
    Rozprowadzamy i przykrywamy warstwą krakersów.
  • , 7. Następnie na krakersy wylewamy masę krówkową. Jeśli jest jeszcze ciepła, to wsadzamy ciasto na chwilkę do lodówki, i na zimną masę wykładamy drugą połowę masy mlecznej.
  • . 8. Górę przykrywamy herbatnikami, ze sporymi odstępami między sobą.
  • . 9. Ciasto posypujemy obficie orzeszkami.
    Polewamy polewą i chłodzimy w lodówce. Najlepiej jeść na drugi dzień.
    Jest pyszne gorąco polecam!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować