Ciasto maxi king bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładamy folią aluminiową i dno wykładamy herbatnikami maślanymi.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
Wszystko mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru.
Studzimy.
2.Jeśli używamy krówek to:
krówki dajemy do garnka, dodajemy pół kostki margaryny i wszystko roztapiamy i mieszamy.
jeśli używamy gotowej masy krówkowej pomijamy ten krok
3.Gdy mleko wraz z cukrami ostygnie, rozpoczynamy przygotowanie masy mlecznej.
Do miski dajemy 1,5 kostki margaryny w temperaturze pokojowej.
Margarynę ucieramy na gładką , pulchną masę.
4. następnie dodajemy powolutku ostudzone mleko.
Nic się nie martwcie jeśli pod koniec dodawania mleka masa będzie wyglądać "dziwnie", po dodaniu mleka w proszku będzie idealna.
Na koniec dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy.
5.gotowa masa mleczna
6.Połowę masy mlecznej dajemy na herbatniki.
Rozprowadzamy i przykrywamy warstwą krakersów.
7.Następnie na krakersy wylewamy masę krówkową. Jeśli jest jeszcze ciepła, to wsadzamy ciasto na chwilkę do lodówki, i na zimną masę wykładamy drugą połowę masy mlecznej.
8.Górę przykrywamy herbatnikami, ze sporymi odstępami między sobą.
9.Ciasto posypujemy obficie orzeszkami.
Polewamy polewą i chłodzimy w lodówce. Najlepiej jeść na drugi dzień.
Jest pyszne gorąco polecam!!!
Komentarze