1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
3.W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
4.Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.
5.Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
6.Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.
7.Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.
Porady
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Komentarze