Ciasto "Leon"

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Co prawda jest to dość pracochłonne ciasto, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je wykonać. Ciasto jest bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Placki miodowe:
    2 szklanki mąki tortowej
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru )
    4 łyżki cukru
    25 dag masła lub margaryny

    Masa jabłkowa:
    60 dag jabłek ( waga po obraniu )
    1 zielona galaretka
    cukier do smaku

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ciasto "leon" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.
  • 3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.
  • 4. Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.
  • 5. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
  • 6. Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.
  • 7. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

Porady

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować