Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem ciągle ubijając, ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180 st.
Aby przygotować krem należy większość soku przelać do garnuszka i podgrzewać do zagotowania (pozostawić ok. 1/4 szklanki). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostały sok i obie mąki. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową przelać do gotującego się soku intensywnie mieszając. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając ugotować budyń
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Biszkopt przekroić na pół posmarować połową masy przykryć drugą połową biszkopta wyłożyć drugą połowę masy Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając 900ml wody. Wystudzić i lekko już tężejącą przelać na krem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder, dodać schłodzoną żelatynę i rozpuszczoną w 1/4 szkl wody po delikatnym stężeniu dodać do śmietanki i dobrze ubić razem. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce wierzch posypać pomarańczowymi kokosami i schłodzić.
Komentarze