Bardzo proste ciasto wykorzystujemy owoce lata mix truskawek, malin, poziomek i borówek. Ciasto jak szybko się pojawia tak szybko znika. Wspaniałe do kawy w ogrodzie.
60 min
Składniki:
1 kg owoców lata ( truskawka, borówka, poziomka, malinka)
2 galaretki ( dowolny kolor)
1 budyń malinowy z cukrem
½ litra mleka
1 margaryna maślana „kasia”
Biszkopt:
1 szklanka przesianej maki tortowej
¾ szklanki cukru
6 jajek ( rozm.L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka octu.
Ciasto owoce lata (truskawka, borówka, poziomka, malinka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę (wymiar 32 x 22) wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Margarynę utrzeć. Stopniowo do utartej margaryny dodajemy zimny malinowy budyń.
Owoce umyć i większe owoce pokroić na dowolne kawałki.
Galaretki robimy według informacji na opakowaniu ujmując 1 szklankę wody.
Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części 1 podkład ciasta smarujemy 2/3 masą budyniową na to układamy ½ porcji owoców i przykrywamy drugim blatem (lekko posmarowanym masa od strony, która przykrywa owoce. Wierzch biszkoptu smarujemy resztą masy i dajemy pozostałe owoce i zalewamy już prawie stężałą galaretką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze