Ciasto „orzechy w karmelu” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, dokładnie rozsmarowujemy i pieczemy 30 minut w temp. 190 stopni.
2.Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym ,że na ½ l mleka dajemy 2 budynie z 4 łyżkami cukru. Gorący jeszcze wykładamy na biszkopt.
3.Herbatniki kolejno nasączamy w wódce i układamy obok siebie na budyniu, najlepiej jeszcze ciepłym, wtedy dobrze się przykleją.
4.Rozpuszczamy kostkę margaryny z 1 szklanką cukru, dodajemy 300 g grubo posiekanych orzechów i smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy 3 łyżki mleka. Lekko studzimy. Masę wykładamy na biszkopty, odstawiamy do zastygnięcia karmelu.
Komentarze