Ciasto „Orzechy w karmelu”

0 (0 ocen)

To cisto jest specjalnością mojej babci.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek 20 dag cukru
    20 dag mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wierzch:
    2 budynie waniliowe
    ½ l mleka
    4 łyżki cukru
    4 opakowania herbatników:
    wódka do nasączania
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    300 g orzechów włoskich
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto „orzechy w karmelu” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, dokładnie rozsmarowujemy i pieczemy 30 minut w temp. 190 stopni.
  • 2. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z tym ,że na ½ l mleka dajemy 2 budynie z 4 łyżkami cukru. Gorący jeszcze wykładamy na biszkopt.
  • 3. Herbatniki kolejno nasączamy w wódce i układamy obok siebie na budyniu, najlepiej jeszcze ciepłym, wtedy dobrze się przykleją.
  • 4. Rozpuszczamy kostkę margaryny z 1 szklanką cukru, dodajemy 300 g grubo posiekanych orzechów i smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy 3 łyżki mleka. Lekko studzimy. Masę wykładamy na biszkopty, odstawiamy do zastygnięcia karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować