Ciasto orzechowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pytałam znajomych o szybkie i niebanalne ciasta. W mgnieniu oka dostałam od przyjaciółki - Agaty ten przepis. Często piekę to ciasto, jak mam mało czasu na przebywanie w kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    37dag mąki pszennej
    10dag cukru pudru
    15dag masła
    4 zółtka
    2 łyżki śmietany (gęstej )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    powidła lub gęsty dżem
    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    20dag cukru pudru
    10dag wiórków kokosowych
    2łyżki budyniu kokosowego (ew. śmietankowy + trochę olejku kokosowego)
    Ciasto orzechowe:
    15 dag zmielonych orzechów włoskich
    10dag cukru pudru
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche zagnieść i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. posmarować powidłami.
    Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i budyń w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na ciasto kruche.
    Ciasto orzechowe:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć delikatnie na masę kokosową.
    Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180st.

Porady

Zamiast powideł można dać np. dżem, którego nikt nie je (porzeczkowy lub z aronii). Gotowe i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy