Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z kremem serowym

4.48 (167 ocen)

  • 40 min

Od dawna wiadomo, że orzechy i kawa doskonale do siebie pasują. A jeśli do tego dołożymy delikatny krem i karmel to uzyskamy niesamowicie pyszne ciasto! Polecam!!!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    250g orzechów włoskich zmielonych

    Biszkopt kawowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    1łyżka mielonej sypkiej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa :
    330 ml śmietany 30%
    700g białego zmielonego sera z wiaderka
    3 łyżki cukru pudru
    7 łyżeczek żelatyny

    Dodatkowo:
    Likier amaretto lub inny dowolny alkohol lub kawa z mlekiem do nasączenia
    1 puszka masy kajmakowej
    7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub malinowy
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor, do suchego patyczka w 180 stopniach. Biszkopt delikatnie nasączyć likierem amaraetto .
  • 2. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając wlewać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kawę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach przez ok. 15 - 20 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy.
  • 3. Masa serowa : Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto orzechowe posmarować dżemem, wyłożyć większą część kremu serowego. Przykryć biszkoptem kawowym, który należy posmarować kajmakiem i pozostałym kremem. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować