Ciasto orzechowo-jabłkowe "wiewiórka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy drobno posiekać.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, a te w plasterki lub kostkę.
Do miski wbić jaja, dodać cukier, szczyptę soli, Zmiksować na puszysty krem. Następnie dodać olej, sok z cytryny, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować.
Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika.
2.Przygotować lukier tj. w miseczce rozetrzeć łyżką do białości cukier puder ze śmietanką i sokiem.
Przełożyć do rożka lub foliowego woreczka. Naciąć jego róg i dekorować jeszcze ciepłe ciasto.
Posypać siekanymi orzechami.
Smacznego :)
Komentarze