ciasto orzechowo - jabłkowe

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Ciacho może nie należy do bardzo atrakcyjnych z wyglądu, ale jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, jabłkowe i mocno orzechowe, fajne połączenie smakowe

  • 60 min

Składniki:

  • 200 gramów cukru
    2 duże jabłka
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + 150 gramów mąki pszennej tortowej
    250 gramów miękkiego masła lub margaryny
    120 gramów posiekanych orzechów włoskich
    3 jaja
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 porządne szczypty cynamonu (opcjonalnie)
    ewentualnie polewa czekoladowa + siekane orzechy na górę
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Ciasto orzechowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym jaju.
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.

    Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.

Porady

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały). Wygląd wypieku można "podkręcić" oblewając je polewą i posypując siekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować