Ciasto orzechowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienita uczta dla łasuchów. Zadowoli każde podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia


    1 szklanka cukru
    Opakowanie kremu karpatkowego
    500 ml mleka
    6 białek
    20 dag masła
    Powidło śliwkowe
    Śliwki węgierki
    20 dag orzechów włoskich
    100 g śliwowicy ( niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto- schłodzić, podzielić na 2 części , wylepić dwie jednakowe blaszki (23 x 38 cm)
  • 2. Jedno ciasto posmarować powidłem, a na drugim rozłożyć śliwki. Z białek i szklanki cukru ubić sztywną pijane. Rozłożyć ją na cieście z powidłami , posypać grubo posiekanymi orzechami. Oba ciasta upiec.
  • 3. Na 500 ml mleka ugotować krem karpatkowy , a gdy przestygnie utrzeć z masłem i alkoholem. Na placek ze śliwkami rozłożyć krem, przykryć drugim, tak aby zapieczona piana była w środku. Lekko docisnąć , aby warstwy się skleiły. Oblać polewą , udekorować.

Porady

Najlepsze na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować