Ciasto orzechowe z węgierkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu

Składniki:

  • SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
    150 g miękkiego masła
    150 g cukru
    16 g cukru wanilinowego
    2 jajka rozmiar L
    230 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g mielonych orzechów włoskich
    śliwki węgierki – u mnie wyszło 25 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto orzechowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania ciasta 1. Śliwki opłukałam, dokładnie osączyłam i osuszyłam w ściereczce. Przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, usunęłam pestki.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z mielonymi orzechami.
    Masło utarłam przez około 3 minuty z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam kolejno po jednym jajku. Drugie dopiero wówczas, kiedy pierwsze dokładnie się wchłonęło w masę.
    Dodałam mąkę z dodatkami i krótko wymieszałam.
  • gotowe do pieczenia 2. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (boków niczym nie smarowałam).
    Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię.
    Na wierzchu ułożyłam pokrojone śliwki skórką do dołu.
  • gotowe do jedzenia 3. Piekłam 40 minut, po czym podniosłam temperaturę do 170 stopni i zapiekałam jeszcze 5-10 minut.
    Ostudziłam na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować