Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu
Składniki:
SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
16 g cukru wanilinowego
2 jajka rozmiar L
230 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
śliwki węgierki – u mnie wyszło 25 dag
Ciasto orzechowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukałam, dokładnie osączyłam i osuszyłam w ściereczce. Przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, usunęłam pestki.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z mielonymi orzechami.
Masło utarłam przez około 3 minuty z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam kolejno po jednym jajku. Drugie dopiero wówczas, kiedy pierwsze dokładnie się wchłonęło w masę.
Dodałam mąkę z dodatkami i krótko wymieszałam.
2.Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (boków niczym nie smarowałam).
Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię.
Na wierzchu ułożyłam pokrojone śliwki skórką do dołu.
3.Piekłam 40 minut, po czym podniosłam temperaturę do 170 stopni i zapiekałam jeszcze 5-10 minut.
Ostudziłam na kratce kuchennej.
Komentarze