Ciasto orzechowe z polewą

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec cienki biszkopt jasny.

    CIASTO I:
    25 dag mąki
    25 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE:
    6 jajek
    20 dag cukru pudru
    10 dag orzechów krojonych
    10 dag orzechów mielonych
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki

    MASA:
    25 dag masła
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru

    DODATEK:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto orzechowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I:
    Wszystkie składniki posiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE:
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Na blachę (25/35 cm.) wyłożyć jedną część CIASTA I, przykryć ciastem orzechowym, a na wierzch położyć drugą część CIASTA I. Całość upiec w temp. 180*C przez ok. 35 min.
  • 4. MASA:
    Mleko, cukier, wiórki kokosowe gotować na małym ogniu przez 10 min, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodać przestudzoną masę kokosową.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto orzechowe - powidła - masa - biszkopt - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować