Ciasto orzechowe z powidłami

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Nadaje się na każda okazję: święta, chrzciny, wesela, ale również na co dzień. Wydaję się trudny, ale jego wykonanie zajmuję chwila :)

  • 50 min

Składniki:

  • 4 szklanka mąki,
    1 i 1/2 l kostki margaryny
    3/4 szklanka cukru pudru,
    6 żółtek,
    1 opakowanie proszku do pieczenia,
    1 opakowanie cukry waniliowego
    do przełożenia:
    1 szklanka cukru,
    6 białek,
    1 opakowanie kremu karpatkowego,
    1 słoik powideł śliwkowych, 20 dag łuskanych orzechów włoskich,
    100 gram wódki.

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielić je na pół i wyłożyć nim dwie prostokątne formy do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę. Nałożyć ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami.

Porady

Do kremu karpatkowego można wlać alkohol według swojego uznania. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim odwracając go uprzednio warstwą go uprzednio warstwą orzechowo- śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować