Ciasto orzechowe z musem jablkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywna piane,dodajemy kolejno cukier,zoltka,make,bulke tarta,orzechy i na koncu proszek do pieczenia po czym wylewamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia i pieczemy w 180°25'Ostudzony biszkopt dzielimy wzdluz na 2 czesci.
Mus jablkowy:
obrane jablka scieramy na tarce na plastry,przekladamy najlepiej na patelnie,posypujemy je cukrem i na wolnym ogniu dusimy az zmiekna, do cieplych wsypujemy galaretke i miksujemy,
Masa:
smietane ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder,serek mascarpone i na koncu czekolade rozpuszczona w kapieli wodnej.Mase dzielimy na 2 czesci.
Przelozenie ciasta:
pierwszy biszkopt orzechowy
mus jablkowy
czesc masy
2 czesc biszkoptu orzechowego
druga czesc masy
wierzch posypujemy starta czekolada ciemna i biala
Porady
Do jablek podczas duszenia mozna dodac troszke wody jezeli nie sa bardzo soczyste.
Komentarze