Ciasto orzechowe przepych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.
2.Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozpuszczonymi w 3 szkl wody.
Komentarze