Ciasto orzechowe przepych

0 (0 ocen)

Ciasto posiadam od cioci, troszkę pracy nad nim jest, ale później jego smak nam całą pracę nad nim wynagradza.

Składniki:

  • ciasto:
    - 35 dag orzechów mielonych
    - 15 dag kokosu
    - 9 białek
    - 25 dag cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    - 9 żółtek
    - 9 łyżek cukru
    - 1/2 l mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 kostka masła
    - 1 galaretka cytrynowa
    - puszka ananasów
    - 2 paczki delicji
    - 2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe przepych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.
  • 2. Masa:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić.
    Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać.
    Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozpuszczonymi w 3 szkl wody.

Porady

Wymiary blaszki do pieczenia: 24 x 39cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-157bonh

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto orzechowe

viki2903 Ciasto orzechowe przełożone orzechowym kremem 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować