Ciasto orzechowe bez mąki

4.49 (201 ocen)

  • 45 min

Dzień dobry, a nawet bardzo dobry, jeśli rano z piekarnika wyskakuję mocno orzechowe ciacho bez mąki :) Prosty przepis, kilka składników i mamy bardzo smaczny i w miarę zdrowy smakołyk :)

  • 45 min

Składniki:

  • 150g orzechów włoskich, 150g migdałów, 120g miękkiego masła, 3 jajka, 100g cukru trzcinowego, 50g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić na pył, najlepiej blenderem. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami, dodać orzechową "mąkę", zmiksować. Czekoladę posiekać drobno nożem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę ( 18cm) posmarować masłem, wlać ciasto do formy, wyrównać i piec w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, ostudzone posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Szybko, smacznie, orzechowo, w sam raz do porannej kawki, spróbujcie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować