Ciasto Jeż

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Bardzo ciekawa propozycja na pyszne ciasto. A dzieciaki są nim zachwycone ;o)

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6jaj ,
    -1szkl.cukru,
    -1szkl.mąki(1/2 ziemniaczanej i1/2 tortowej),
    -2łyżeczki proszku do pieczenia,
    -1łyżka wódki(lub octu)

    Krem:
    -4jajka,
    -20 dag cukru,
    -30 dag masła roślinnego,
    -kakao
    -marmolada lub dżem ,
    - migdały (słupki)
    -drażetki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jeż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopta a gdy przestygnie wyciąć z niego 3 spody w ksztalcie jeża(duży , średni, mały).
  • 2. Białka ubić na sztywno dodać cukier - wymieszać i dodać żółtka.
    Masło rozetrzec i dodawać po łyżce ubitych jajek.gdy powstanie krem dodac kakao.
  • W przybliżeniu 3. Na talerzu ułożyc 1-wszy duży spód i posmarować go kremem na to 2-gi spód - posmarowac go dżemem na to 3-ci spód.Posmarować całego jeża kremem .
    Nos i oczy zrobić z drażetek a igły z migdałów.

Porady

Wokół Jeża można poukładać kawałki zielonej galaretki dla lepszego efektu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować