Ciasto Janina

4.5 (176 ocen)

Bardzo pyszne ciasto i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • CIASTO: 20 dag margaryny, 25 dag cukry kryształu, 4 jajka, 25 dag mąki pszennej + 2 łyżki do masy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów.
    Masa: 5 żółtek, 1 szkl. cukru, 1/2 litra mleka, 1 kostka masła, cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto janina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem dodać jajka, zmieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną 5dag, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze utarte ciasto wyłożyć na brytfankę i piec 25 minut.

    2. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do tego wsypać mąkę i dokładnie wymieszać , wlać na gotujące się mleko mieszając ciągle do uzyskania gęstego kremu, kostkę masła utrzeć z cukrem waniliowym i łyżką cukru ,do utartego masła dodawać po trochu ugotowanego i ostudzonego kremu. Połowę gotowej masy posmarować równą warstwą na jednym blacie ciasta, na niej ułożyć warstwę biszkoptów i na to posmarować drugą warstwę masy i przykryć drugim blatem. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować