CIASTO JAKUBKA

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inspiracją do upieczenia tego ciasta, było ciasto Jakuba.Wykonanie ciasta skróciłam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -1 margaryna
    -6 żółtek
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka śmietany
    -1/2 szklanki cukru pudru

    nowa wersja piany:
    -6 białek
    -1/2 szklanki cukru
    -3 kisiele cytrynowe albo wiśniowe

    -1 słoik drążonych wiśni

    masa jabłkowa
    -1 kg. jabłek
    -1/2 szklanki soku z wiśni
    -3/4 szklanki cukru
    -2 galaretki agrestowe, albo wiśniowe

    esy-floresy:
    -1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza Ciasto

Ciasto jakubka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Zmiksować żółtka z cukrem, margaryną a potem śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść.Podzielić na dwie części. Rozklepać na dwie blachy 30x40 cm.wyłożone z papierem do pieczenia.
  • spód upieczony 2. Jedną włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w 175*ok.20-25 min.
  • warstwa bezy i wiśni 3. Białka ubić z solą, potem cukrem.Domieszać przesiane kisiele.Wyłożyć na drugie surowe ciasto. Na górę poukładać odsączone owoce.
  • 2 placek upieczony 4. Piec ok.30 min. w 175*
  • masa jabłkowa 5. Jabłka podsmażyć z sokiem i cukrem.Odstawić i zaraz wsypać suche galaretki,wymieszać.Odstawić do tężenia.Wylać na placek bez bezy.
  • ciasto przełożone 6. Przykryć plackiem z bezą.
  • esy-floresy 7. Górę oblać(za nitką) roztopioną na parze czekoladą.
  • stara wersja 8. Stara wersja z ananasem i galaretką agrestową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować