Ciasto Jakuba z owocami

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze uwielbiałam gotować i piec, więc wiedzę zdobywałam w szkole gastronomicznej.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● kostka margaryny
    ● 6 żółtek
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. śmietany
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    Beza: 6 białek
    ● 6 łyżek cukru
    ● 3 kisiele o smaku wiśniowym
    Oraz:
    ● owoce ze słoika
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● cukier puder do posypania
    ● op. kremu do ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto jakuba z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy (ciasto nie powinno się kleić, do zbyt rzadkiego dosypujemy mąki). Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy na 6 części. Jedną część cienko rozwałkowujemy (20x30 cm). Wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy (20x30 cm).
  • 2. Beza: 2 białka ubijamy z 2 łyżkami cukru i kisielem. Wykładamy na ciasto. Na masie układamy 1/3 owoców (w kupkach, zachowując odstępy).
  • 3. Rozwałkowujemy 2. placek, przykrywamy owoce. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 °C na jasnozłoty kolor. Studzimy. Identycznie przygotowujemy i pieczemy jeszcze 2 placki z bezami.
  • 4. Krem do ciast przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy upieczone placki z bezami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki ● Do ciasta można wykorzystać wiśnie z kompotu lub prażone jabłka. ● Gotowy krem zastąpi ugotowany budyń utarty na puch z kostką miękkiego masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować