Ciasto ,,Jadzia'' z kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Zapomniane ciasto, które dawniej piekłam bardzo często. Krucho-miodowe blaty ciasta przekładane kremem z kaszy manny i domowymi powidłami. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmięknie. Uwielbiamy do ciasto. Zapraszam i słodkich inspiracji życzę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Wymiary blachy: 24 cm x 35 cm.

    Na ciasto:
    70 dag mąki tortowej
    2 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki miodu prawdziwego
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    6 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 słoiczek powidła śliwkowego ( 250 ml )
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Powidła

Ciasto ,,jadzia'' z kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 4 części.
  • 2. Wałkowanie: Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy oprószonej mąka pszenna i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone blaty dokładnie studzimy.
  • 4. Krem: Mleko zagotowujemy, do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i do razu energicznie mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, najlepiej robić to ,,rózgą'' . Uważamy żeby nie przypalić. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny i dokładnie ucieramy.
  • 5. Warstwy przekładania: Blat ciasta, połowa kremu, blat ciasta, powidło śliwkowe, blat ciasta, druga połowa kremu, blat ciasta, na koniec oprószamy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Ciasto najlepiej smakuje gdy trochę zmięknie, wtedy również lepiej się kroi. Czas wykonania około 120 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować