Ciasto jabłkowe z wiśniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i niezbyt kaloryczne ciasto

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    250 g zimnej margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru pudru
    pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    3 budynie wiśniowe
    1/2 szklanki oleju
    ok 1/2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jabłkowe z wiśniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, robimy z niej kopczyk, a na środku dołek do którego wlewamy jogurt. Mieszamy delikatnie czubkiem noża, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy dużym nożem do momentu, jak zrobi się kruszonka. Teraz szybko zagniatamy zwarte ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej w proporcjach 40 % i 60 %. Każde osobno owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalniki do momentu, aż będzie bardzo twarde.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Blaszkę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większy kawałek zamrożonego ciasta i delikatnie równo je rozprowadzamy. Podpiekamy na złoty kolor około 15 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Jabłka strugamy i kroimy na małe kawałki.
    Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
    Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wykłądamy jabłka, a na nie wlewamy budyniową piankę. Na wierzch pianki kruszymy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców sezonowych: truskawek, rabarbaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować