Ciasto jabłkowe z wiśniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, robimy z niej kopczyk, a na środku dołek do którego wlewamy jogurt. Mieszamy delikatnie czubkiem noża, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i siekamy dużym nożem do momentu, jak zrobi się kruszonka. Teraz szybko zagniatamy zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej w proporcjach 40 % i 60 %. Każde osobno owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalniki do momentu, aż będzie bardzo twarde.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blaszkę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większy kawałek zamrożonego ciasta i delikatnie równo je rozprowadzamy. Podpiekamy na złoty kolor około 15 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jabłka strugamy i kroimy na małe kawałki.
Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wykłądamy jabłka, a na nie wlewamy budyniową piankę. Na wierzch pianki kruszymy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców sezonowych: truskawek, rabarbaru.
Komentarze