Ciasto jabłkowo-wiśniowe

4.5 (194 ocen)

Biszkopt w połączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku.

Składniki:

  • BISZKOPT
    9 jajek małych
    0,5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz do formy
    MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA
    marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu
    dżem wiśniowy -0,5 słoika
    galaretka cytrynowa - 2 opak
    MASA BUDYNIOWA
    masło -250 g
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    mąka pszenna -2 łyżki
    cukier -0,5 szkl
    mleko 0,5 l
    żółtka jaj - 2 szt
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 4. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop.
  • 5. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
  • 6. MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA
    Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać.
  • 7. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia , wsypać galaretki wymieszać.
  • 8. MASA BUDYNIOWA
    Do miski przełożyć żółtka, dodać obie mąki i pół szklanki mleka, zmiksować.
  • 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać zawiesinę z mąki, zagotować, ostudzić.
  • 10. Masło rozetrzeć w misce, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować.
  • 11. SKŁADANIE CIASTA:
    biszkopt
    masa jabłkowo-wiśniowa
    masa budyniowa
    biszkopt
    Ciasto posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować