Ciasto jabłkowo-pierniczkowe z żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, ciasto nie jest przesłodzone, nie za ciężkie.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

    BISZKOPT:

    3 jajka - białka i żółtka oddzielnie
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    WARSTWA JABŁKOWA:

    5 jabłek
    200 ml wody
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 i 1/2 zielonej galaretki (jabłkowa, agrestowa, kiwi,itp.)

    MASA Z ŻURAWINĄ:

    300 ml śmietany kremówki
    1 galaretka żurawinowa lub wiśniowa
    50 g suszonej żurawiny

    DODATKOWO:

    300 g miękkich nadziewanych pierniczków w czekoladzie
    pół tabliczki (50g) czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłkowo-pierniczkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. WARSTWA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do rondelka, podlać wodą i dodać cynamon. Gotować, aż jabłka zmiękną i będą się prawie rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę jabłkową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Masę odstawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony i ostudzony biszkopt (można go wcześniej nasączyć, np. sokiem z pomarańczy). Na masie jabłkowej ułożyć pierniczki, nieco mocniej je wciskając.
  • 3. MASA Z ŻURAWINĄ:
    Galaretkę rozrobić w 150 ml gorącej wody. Ostudzić.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć mikserem z ostudzoną, prawie tężejącą galaretką. Do masy dodać drobno posiekaną suszoną żurawinę, wymieszać. Masę rozsmarować na pierniczkach.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
    Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować