Ciasto jabłkowo-pierniczkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
2.WARSTWA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do rondelka, podlać wodą i dodać cynamon. Gotować, aż jabłka zmiękną i będą się prawie rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę jabłkową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Masę odstawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony i ostudzony biszkopt (można go wcześniej nasączyć, np. sokiem z pomarańczy). Na masie jabłkowej ułożyć pierniczki, nieco mocniej je wciskając.
3.MASA Z ŻURAWINĄ:
Galaretkę rozrobić w 150 ml gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć mikserem z ostudzoną, prawie tężejącą galaretką. Do masy dodać drobno posiekaną suszoną żurawinę, wymieszać. Masę rozsmarować na pierniczkach.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Komentarze