Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto to piekę na święta i nie tylko. Jabłko i porzeczka super się ze sobą komponują.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kostka margaryny
    -5 jaj
    -1 szkl.cukru kryształu
    -2 szklanki mąki
    -2 łyzeczki proszku do pieczenia
    -1 kg jabłek
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1-2 łyżki kokosu
    -2 łyżki rodzynek
    -1 słoiczek dżemu porzeczkowego
    Piana
    -7 białek
    -1 szkl.cukru pudru

Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodajac żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.Podzielić na 2 części.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cynamonem,kokosem i rodzynkami.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder.
  • 4. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta,starte jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp.180 st.C przez ok.30-40 minut.Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posmarować dżemem i nałożyć pianę. Zapiec w piekarniku do złotego koloru piany.

Porady

Ciasto można upiec na programie góra-dół nieco zmniejszając temperaturę, gdy zacznie sie ładnie rumienić i urośnie można nałożyć ostanie warstwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy