Ciasto jabłkowo - orzechowe

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością, a w dodatku rozpieszcza nasze kubki smakowe cynamonową nutą.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    - 5 jabłek
    - 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    - 5 jajek
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto jabłkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dolewamy kolejno olej oraz jogurt naturalny i ponownie miksujemy.

    Do powstałej masy dodajemy starte jabłka, a następnie dokładnie mieszamy całość łyżką.
  • 3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy.

    Suche składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich mokrą masę z jabłkami i ponownie mieszamy.
  • 4. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

    Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować