Ciasto jabłkowo- orzechowe

5 (143 ocen)

Ciasto z dużą ilością orzechów włoskich które uwielbiam. Przepis z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • 3 jajka
    szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    6 jabłek
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    4 łyżki rodzynek

    Polewa:
    4 łyżeczki masła
    4 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki kakao
    3 łyżeczki mleka
    1/4 szklanki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jabłkowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej pergaminem i pieczemy 40 minut w temperaturze 170 C. Studzimy
  • 2. W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier mleko i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłą polewę wykładamy na ciasto i posypujemy drobniutko pokrojonymi orzechami włoskimi.

Porady

Do ciasta można dać inne ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować