Ciasto jabłkowo-orzechowe

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chodzę do drugiej klasy. Uwielbiam słodycze. Mama mówi, że mam to po tatusiu. To ciasto najczęściej piekę dla taty. Gdy wraca z delegacji, czeka na niego słodka niespodzianka.

Składniki:

  • ● 6 średnich jabłek
    ● cukier waniliowy
    ● szklanka cukru
    ● garść rodzynek
    ● 2 szklanki mąki tortowej
    ● 3 jajka
    ● 4 łyżki oleju
    ● 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    ● 1 szklanka orzechów włoskich
    ● olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy
    w kostkę, zasypujemy rodzynkami,
    cukrem waniliowym
    i cukrem. Odstawiamy na pół
    godziny i czekamy, aż jabłka
    puszczą sok.
  • 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy.
    Do jabłek dodajemy mąkę
    tortową, 3 żółtka, olej i sodę.
    Mieszamy z orzechami, olejkiem
    i pianą ubitą z 3 białek.
  • 3. Całość mieszamy i wykładamy
    na blachę. Pieczemy około
    40 minut w temp. 180 °C. Gdy
    ciasto ostygnie, posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować