Ciasto jabłkowo-jogurtowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

konkurs2010ppTo ciasto dzięki wspaniałym kolorom zawsze robi furorę wśród znajomych i rodziny. Każdy prosi o przepis. Jest to moje popisowe ciasto, piekę je zawsze na święta i inne uroczystości.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier kryształ: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - jabłka: 1 kilogram
    - galaretka niebieska: 2 sztuki
    - cukier kryształ: 1 łyżka
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - woda: 0.25 szklanki

    - jogurt truskawkowy: 1 litr
    - galaretka rubinowa: 2 sztuki
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - woda: 0.25 szklanki

    - śmietana 36%: 0.5 litra
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - woda: 0.33 szklanki
    - cukier puder: 4 łyżki

    - BISZKOPTY OKRĄGŁE: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy jeszcze chwilę na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, aby składniki ciasta się połączyły. Wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
    Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i prażymy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec prażenia dodajemy suche niebieskie galaretki, dokładnie mieszamy i jeszcze smażymy 5-10 minut bez przykrycia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, przestudzoną wlewamy do masy jabłkowej.
    Masa jogurtowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Następnie jogurt łączymy z galaretkami rubinowymi za pomocą miksera. Pod koniec wlewamy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
    Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy.
    Ułożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa-okrągłe biszkopty-masa jogurtowa-bita śmietana kładziona za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować