Ciasto jablkowo- gruszkowe z budyniem innym sposobem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na spód.
Po przygotowaniu ciasta forme, obkładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, ubijając. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. forme wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowo-gruszkowej.
Masa owocowa: Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w większe kostki około 2cm. Wrzucamy na patelnie teflonową i smażymy dodając miód,cukier brązowy,. W szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie i dolewamy do smażonych owoców. Mieszamy wszystko dokładnie.
Po przygotowanej masie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie masę owocową.
Następnie ubijamy białka z 2 lyzkami cukru, i przykrywamy masę jabłkowo-owocową. Na końcu posypujemy pokruszonym ciastem, które nam zostało. Proporcja ciasta jaką podaję jest znacznie większa, gdyż zamrażam ciasto do następnego wypieku , pieczemy w 175 stopni, okolo 40 min.
Porady
ciasto mozna podawac z lodami waniliowymi lub smietankowymi.
Komentarze