Ciasto jogurtowo-pomarańczowe z owocami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto jogurtowe z wyczuwalną nutą pomarańcza. Mięciutkie i wilgotne. Oprócz tego zachowuje długo świeżość. Obłożone owocami smakuje rewelacyjnie. Jest to ulubione ciasto domowników.

Składniki:

  • Forma keksowa:

    mąka 200 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    sól 1/2 łyżeczki
    masło 100 gram
    cukier 150 gram
    skórka z pomarańcza 1 łyżka
    jaja 2 szt. (temp. pokojowa)
    jogurt naturalny 1/2 szkl.
    sok wyciśnięty z pomarańcza 1/4 szkl.
    owoce: maliny, winogron itp.
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać.
    Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańcza na puszystą masę. Dodać jaja, dalej miksując. Następnie dodać sok z pomarańcza i jogurt naturalny, dalej miksując. Przelać do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika na 170 stopni na ok 40-50 min. / do suchego patyczka.
    Ostygnięte posypać cukrem pudrem i obłożyć owocami.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto pomarańczowe

To może cię zainteresować