Ciasto jogurtowo-kokosowe z malinami

4.5 (163 ocen)

Zapraszam do wypróbowania, bo przepis jest bardzo prosty. Zamiast malin do kremu można dodać np. truskawki, poziomki, jagody lub borówki amerykańskie.

Składniki:


  • Spód biszkoptowy:
    80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
    3 jajka
    1/2 szklanka cukru pudru
    60 g mąki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem jogurtowo-kokosowy
    400 ml jogurtu naturalnego
    400 ml mleczka kokosowego
    6 łyżek cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki żelatyny spożywczej

    około 300 g malin
    wiórka czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowo-kokosowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić na parze. Żółtka oddzielić od białek,
    białka ubić na na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier puder i
    cukier waniliowy. Żółtka połączyć z przestudzoną czekoladą i
    ostrożnie połączyć z pianą z białek.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy
    jajeczno-czekoladowej. Wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem
    tortownicy o średnicy 24 -26 cm. Ciasto piec w temp.180
    stopni przez 25 minut. Ostudzić
  • 2. Maliny umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
    Jogurt,mleczko kokosowe wymieszać z z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę z żelatyną połączyć z jogurtem i mleczkiem kokosowym.
  • Ciasto jogurtowo-kokosowe z malinami 4. Na spód biszkoptowy wlać lekko tężejący krem,dodać maliny,
    posypać wiórkami czekolady i wstawić do lodówki na 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Maliny Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować