Ciasto jogurtowo-owocowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaki lata

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 1/2 szkl cukru
    2 szkl mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu

    Masa jagodowa:
    2 małe jogurty naturalne
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 szkl jagód (mogą być z kompotu lub mrozone)
    2 łyżki zelatyny

    Masa malinowa:
    2 małe jogurty naturalne
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 szkl malin (mogą być mrozone)
    2 łyżki zelatyny

Ciasto jogurtowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jaja z cukrem ubić na puszystą jasna masę następnie dodać olej i ocet.Wymieszać a następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do dużej formy i piec ok 40 min w 180 C. Po ostudzeniu przekroić na pół.
    Masa jagodowa
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić. Jagody zmiksować z cukrem a następnie dodać jogurty i żelatynę. Dobrze zmiksować.

    Masa malinowa: Postępujemy tak jak przy masie jagodowej

    Przełożenie:
    biszkopt-masa jagodowa-biszkopt-masa malinowa

Porady

zamiast malin możemy użyć truskawek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy