SKŁADNIKI;
4 jajka
350 g cukru
1 cukier waniliowy
3 małe jogurty naturalne ( najlepsze bakomy)
450 g mąki
20g proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 tabliczka mlecznej czekolady
Masło do posmarowania formy
Bułka tarta do obsypania formy
szczypta soli
cukier puder do posypania
Ciasto jogurtowe z mleczną czekoladą w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Z jajek oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno . Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym około 15 minut . Jogurt mieszam z oliwą i dodaje na przemian trochę mąki wymieszanej i przesianej z proszkiem do pieczenia i trochę jogurtu z oliwą i tak aż wszystkie składniki się połączą.
Blachę 28x24 smaruję masłem i obsypuję bułką tartą . W między czasie tabliczkę czekolady siekam dość drobno . Na blachę wylewam połowę masy i posypuję posiekaną czekoladą wylewam drugą połowę ciasta . Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę 50 minut > Jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem . Gotowe smacznego .
Komentarze