Ciasto jogurtowo - kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
2.Jogurt zmiksować z kajmakiem i syropem, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Biszkopt nasączyć kawą z mlekiem, założyć obręcz tortownicy i zalać masą, zostawić do zastygnięcia. (na ok 1 godz)
3.Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą. dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewę wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Komentarze