Ciasto jogurtowo - kajmakowe

4.5 (155 ocen)

Jest delikatne i nie wymaga dużo pracy.

Składniki:

  • Na tortownicę 24 cm
    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jogurtowo-kajmakowa
    400 g jogurtu naturalnego
    2/3 puszki masy kajmakowej
    2 łyżki syropu waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl. gorącej wody

    Na polewę:
    100 g czekolady
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki gorącej wody

    Do nasączenia:
    1/2 szkl. kawy rozp. z mlekiem
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto jogurtowo - kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Jogurt zmiksować z kajmakiem i syropem, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Biszkopt nasączyć kawą z mlekiem, założyć obręcz tortownicy i zalać masą, zostawić do zastygnięcia. (na ok 1 godz)
  • 3. Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą. dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewę wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować