Ciasto zrobiłam na urodziny mojej mamy. Wszystkim bardzo smakowało.
Składniki:
Na ciasto
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
100 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel soku z cytryny
Na galaretkę:
70 dag truskawek świeżych lub mrożonych
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki wody
Na masę:
250 g serka mascarpone
0,4 l śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fiksu
Dodatkowo:
3 kieliszki amaretto
tortownica o średnicy 26 cm
masło do wysmarowania tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
Ciasto italiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać kilka kropel z cytryny, lekko ubić, dodać cukier i tak długo ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto wlać do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy, piec ok 35 min w 180*C. Upieczone ciasto ostudzić.
2.Świeże truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Do garnka wlać dwie łyżki wody dodać truskawki świeże lub mrożone, wsypać cukier waniliowy, gotować aż truskawki się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać dwa opakowania suchych galaretek, mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić do wystygnięcia.
3.Wystudzone ciasto skropić amarettem, wlać tężejącą galaretkę, Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. W tym czasie zrobić masę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan fiksem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać. Ciasto wyciągnąć z tortownicy. Masą z bitej śmietany i serka mascarpone posmarować wierzch ciasta.
Komentarze