Ciasto herbatnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:W garnku rozpuścić 150 g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy, o średnicy 22 cm (ja wykorzystałam tortownicę o śr. 24 cm). Odstawić do ostygnięcia.
2.Masa:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
3.Dekoracja:Czekoladę rozpuścić na parze z odrobiną mleka i udekorować ciasto w dowolny sposób.
Porady
Zamiast serków homogenizowanych naturalnych możemy dodać o smaku waniliowym.
Komentarze