Ciasto Kwasek zwany Kwaśną minką

4.49 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nazwa robocza to Kwasek lub Kwaśna Minka. Gwarantuję, że buzię wykrzywi:)Ciasto, które nie należy do najsłodszych. Delikatny, kwaskowaty wypiek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jaja
    60 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    90 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    cytrynowa śmietanka:

    600 ml kremówki
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wrzątku

    masa budyniowa na cytrynie:

    2 budynie śmietankowe bez cukru
    100 ml soku z cytryny
    1 1/2 szklanki wody
    0,5 szklanki cukru
    150 g miękkiego masła


    masa budyniowa na soku pomarańczowym:

    2 budynie śmietankowe bez cukru
    500 ml soku pomarańczowego
    150 g miękkiego masła


    Dodatkowo:

    lukier cytrynowy (cukier puder i sok z cytryny)
    herbatniki
    kwaśne owoce
    rurki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Ciasto kwasek zwany kwaśną minką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy po jednym żółtku cały czas delikatnie mieszając, dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Galaretkę rozrabiamy w szklance wrzątku i studzimy, aż będzie półpłynna. Kremówkę ubijamy i wlewamy powoli galaretkę.

    Przygotowujemy budynie. Na początku masę na wodzie z cytryną. Budynie mieszamy z sokiem z cytryny a wodę gotujemy z cukrem. Do gotującej się wody wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy powoli budyń. Miksujemy na gładki krem.

    Następnie przygotowujemy drugi krem. W garnku gotujemy 400 ml soku pomarańczowego, resztę soku mieszamy z budyniami. Do gotującego soku wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy. Po ostudzeniu również miksujemy z masłem na gładki krem.

    Ciasto najlepiej nasączyć ponczem, np. z wody z cytryną. Następnie wykładamy masę śmietanowa, warstwę herbatników i masę na wodzie z cytryną. Na budyń wykładamy kwaśne owoce, masę na soku pomarańczowym i kolejną warstwę herbatników. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i czekoladowymi rureczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować