Ciasto kwasek zwany kwaśną minką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy po jednym żółtku cały czas delikatnie mieszając, dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Galaretkę rozrabiamy w szklance wrzątku i studzimy, aż będzie półpłynna. Kremówkę ubijamy i wlewamy powoli galaretkę.
Przygotowujemy budynie. Na początku masę na wodzie z cytryną. Budynie mieszamy z sokiem z cytryny a wodę gotujemy z cukrem. Do gotującej się wody wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy powoli budyń. Miksujemy na gładki krem.
Następnie przygotowujemy drugi krem. W garnku gotujemy 400 ml soku pomarańczowego, resztę soku mieszamy z budyniami. Do gotującego soku wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy. Po ostudzeniu również miksujemy z masłem na gładki krem.
Ciasto najlepiej nasączyć ponczem, np. z wody z cytryną. Następnie wykładamy masę śmietanowa, warstwę herbatników i masę na wodzie z cytryną. Na budyń wykładamy kwaśne owoce, masę na soku pomarańczowym i kolejną warstwę herbatników. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i czekoladowymi rureczkami.
Komentarze