Ciasto kubusiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Stale ubijając dodaj cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto piecz w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (25x40cm) 25-30 minut w 170 st. Wystudź.
2.Masa kubusiowa: budynie śmietankowe przygotuj według przepisu na opakowaniu, tyle, że mleko zastąp sokiem Kubuś. Gorącą masę budyniową wylej na ostudzony biszkopt,wyrównaj i ułóż na niej delicje.
3.Masa śmietankowa: galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość wylej na masę kubusiową z delicjami i wygładź. Wierzch posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
*jeśli budynie są bez cukru, dodajemy tyle, ile jest na opakowaniu
Komentarze