Ciasto Kubusiowe

4.9 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Ulubione ciasto moich córeczek. Tym razem piekłam je na bal karnawałowy do szkoły. Wszystkim bardzo smakowało.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 niepełna szklanka cukru
    masa kubusiowa: 900ml soku Kubuś ( u mnie malinowy)
    2 budynie śmietankowe
    2 paczki delicji szampańskich
    masa śmietankowa: 600ml śmietany kremówki
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki cukru pudru
    100g czekolady gorzkiej
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.9 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Ciasto kubusiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Stale ubijając dodaj cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto piecz w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie (25x40cm) 25-30 minut w 170 st. Wystudź.
  • ułóż delicje 2. Masa kubusiowa: budynie śmietankowe przygotuj według przepisu na opakowaniu, tyle, że mleko zastąp sokiem Kubuś. Gorącą masę budyniową wylej na ostudzony biszkopt,wyrównaj i ułóż na niej delicje.
  • wyłóż masę śmietanową 3. Masa śmietankowa: galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość wylej na masę kubusiową z delicjami i wygładź. Wierzch posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

*jeśli budynie są bez cukru, dodajemy tyle, ile jest na opakowaniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować