Ciasto krówka - Genialna krówka

4.5 (188 ocen)

Genialna krówka to nie tylko ciasto, to odrobina geniuszu zaklęta w lekkiej nucie biszkopta i masy budyniowej.

Składniki:

  • Składniki: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, puszka masy krówkowej, 3/4 szklanki cukru, 0,5L śmietany 30%, 2 garści prażonych migdałów, 2 łyżeczki żelatyny, 1/4 kostki masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, 1L mleka, 2 paczki herbatników, 2 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto krówka - genialna krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie : Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piec ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałów.Masę krówkową w puszcze wstawić go gorącej wody. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać przygotowana mieszankę z mąki, mleka i jajka. Stale mieszając, ugotować budyń. Żelatynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Spód foremki wyłożyć papierem , położyć ostudzony biszkopt na to masę budyniową-herbatniki- masę krówkową - herbatniki-bitą śmietanę. Całość oprósz migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować