Ciasto królewskie mojej mamy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dziś zapraszam na ciasto królewskie mojej mamy! Miodowe placki przełożone masą serową i kremem kakaowym na bazie kaszy manna – pychota! Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto! Ciasto królewskie jest idealne na święta :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦500 g maki pszennej tortowej
    ◦2 duże jajka
    ◦220 g cukru
    ◦150 g margaryny
    ◦2 łyżki miodu naturalnego
    ◦2 łyżeczki sody
    ◦5 łyżek śmietany kwaśnej 18%


    Składniki na krem kakaowy:
    ◦100 g kaszy manna
    ◦110 g cukru
    ◦1 opakowanie cukru wanilinowego
    ◦200 g margaryny/masła
    ◦130 ml mleka
    ◦1 łyżeczka kakao


    Składniki na masę serową:
    ◦1 ½ kg tłustego twarogu
    ◦250 g margaryny
    ◦5 dużych jaj (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
    ◦220 g cukru
    ◦1 opakowanie cukru wanilinowego
    ◦60 ml mleka
    ◦2 budynie waniliowe
    ◦opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli


    Dodatkowo:
    ◦200 g mlecznej czekolady
    ◦1 łyżka masła
    ◦8 łyżek mleka
    ◦40 g orzechów włoskich
    ◦100 g rodzynek
    ◦tłuszcz do formy
    ◦mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Placki Ciasto

Ciasto królewskie mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto królewskie mojej mamy 1. Przygotowanie ciasta:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.

    Przygotowanie kremu kakaowego:

    Mleko zagotować z margaryną lub masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.
  • Ciasto królewskie mojej mamy 2. Przygotowanie masy serowej:

    Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

    Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

    Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.
  • Ciasto królewskie mojej mamy 3. Przygotowanie ciasta:

    Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową i odstawić aż ser wystygnie.

    Przygotowanie polewy:

    Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.

    Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.

Porady

placki miodowe można upiec dzień wcześniej! Jeśli masa serowa będzie za rzadka proponuję dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej. Budyń i mąkę należy rozpuścić w jak najmniejszej ilości mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować